was je handen, poets je tanden, deel OneGoodThing!

was je handen, poets je tanden, deel OneGoodThing!

Chiel van der Linden 4233x

**foto: Myrke Stalman**



Was je handen, poets je tanden, deel OneGoodThing!

Positiviteit wordt het Nieuwe Normaal. Nu lijkt het nog iets bijzonders, maar over zes jaar is OneGoodThing de normaalste zaak van de wereld.

Een kijkje in de toekomst   
In 2024 is elke dag OneGoodThing net zo vanzelfsprekend als handen wassen en tanden poetsen. Aandacht voor een frisse geest is even belangrijk als een schoon lichaam. ’Wat is goed?’ is onze standaardvraag. We vieren elke dag de goede en fijne momenten. Elk kind leert het van jongs af aan.
De kinderen van nu gaan dit vanzelf doen, getuige wat ik vorig jaar meemaakte:

Ik gaf een workshop over OneGoodThing. Een van de deelnemende managers besloot dit met zijn kind te gaan oefenen. Elke avond voor het slapengaan vroeg hij zijn zoontje: “Wat was vandaag een fijn momentje voor mijn ventje?”. In het begin moest het manneke erover nadenken, maar na een paar dagen kwamen de antwoorden vlot, en genoten ze er samen van. De vader zag, dat zijn zoontje met een tevreden glimlach ging slapen.
Na drie weken had hij op een avond haast. Hij zei ‘welterusten’ en stond al bij de slaapkamerdeur. Toen klonk er een stemmetje uit het kinderbed: “hé pap, je moet nog die leuke vraag stellen!”. 

Zoonlief was er in drie weken helemaal aan gewend, hij vond het heerlijk om elke avond zijn OneGoodThing aan papa te vertellen. Zijn dag was nog niet 'af' zolang hij het niet had gedeeld! ‘Handen wassen, tanden poetsen en OneGoodThing delen’, in 2024 is dit dagelijkse hygiëne voor lichaam en geest.

Er zijn grote overeenkomsten tussen tandenpoetsen en OneGoodThing. Laten we er een paar bekijken: wat doet het met ons? Hoe maak je het tot een dagelijkse gewoonte? Wat doe jij als iemand niet fris ruikt?


OneGoodThing is als tandenpoetsen

We noemen het vaak ‘het tandenpoetsen van de geest’ (of ‘toothbrushing the mind’, zoals de Engelse versie van dit boekje straks gaat heten).
Waarom poets jij je tanden elke dag? Om verschillende redenen:
1. Het voelt fris voor jezelf en smaakt prettig.
2. Je adem ruikt fris voor de ander.
3. De fluoride in de tandpasta versterkt het glazuur, het beschermt je gebit tegen zuren uit je voedsel (protectie).
4. Het zorgvuldig borstelen reinigt je gebit: betere conditie en langere levensduur.

Positiviteit en OneGoodThing doen hetzelfde met onze geest:
1. Aandacht voor wat goed is, geeft frisse en prettige energie.
2. Jouw optimisme is als een fris briesje voor de ander, mensen vinden het heerlijk om jouw positiviteit ‘in te ademen’.
3. Dagelijks onderhoud van positiviteit beschermt je geest; het vormt een ‘glazuurlaag’ waardoor je minder vatbaar bent voor ‘zuur’ en negativiteit uit je omgeving (protectie).
4. OneGoodThing reinigt je geest: positieve mensen zijn gezonder en leven langer.

Het 'tandenpoetsen van je geest’ is zowel goed voor jezelf als voor de ander. Nog een paar opvallende overeenkomsten: het kost nauwelijks tijd, het is eenvoudig en je moet het elke dag doen.
Tandenpoetsen doen we tegenwoordig elke dag, maar zeg eens eerlijk: kijk je er de hele dag naar uit: “Heerlijk, vanavond mag ik weer tandenpoetsen”? Of is het gewoon een dagelijkse handeling op een vast moment, volledig geautomatiseerd, omdat het bij je dag hoort? Net zo moeiteloos en vanzelfsprekend werkt OneGoodThing straks ook.


hoe wordt OneGoodThing net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen?

Wat maakt dat ik nu al zo’n 60 jaar, elke dag weer, minstens twee keer per dag ‘de bek schrob’, zoals sommige noorderlingen dat zo subtiel kunnen verwoorden? Voorzover ik mij herinner, leerde ik het hierom: iedereen in huis deed het, het moest van mijn ouders, de smaak was wel lekker en ik kreeg te horen dat het goed was. Dat het echt goed was leerde ik snel: mijn eerste gaatje bij de tandarts was pijnlijk. De les was duidelijk: “vanaf nu poets ik elke dag”.
We hebben hiermee de ingrediënten voor de dagelijkse gewoonte van positiviteit:
- iedereen doet het (‘normaal’)
- het goede voorbeeld (ouders, opvoeders)
- voorlichting (het is goed voor je), instructie en oefening
- het effect (fris en minder pijntjes).

Hygiëne voor ons lichaam is de laatste eeuwen volstrekt vanzelfsprekend geworden. De volgende stap, die we nu met elkaar zetten, is hygiëne voor de geest. OneGoodThing maakt die stap eenvoudig en klein: elke dag, even poetsen. Een kind kan de was doen.


is jouw adem mijn zaak?

Een opgewekt mens is als een fris briesje, een cadeau voor iedereen. Jouw stralende ogen, vriendelijke woorden, frisse kijk op het leven, het geeft mij direct fijne energie.
Mathilde Santing noemt het in haar lied ‘inspiratie’ zo mooi

"de adem van de geest".

Frisse adem is heerlijk. Het contrast is ook waar: iemand die niet fris is, is geen pretje. Voor zichzelf niet én voor de omgeving niet. Maar er is een probleem. De schepping heeft iets geks ingebouwd in de mens: de mens ruikt zijn eigen geur niet!
Mijn lief Myrke en ik hebben daarom een bindende afspraak gemaakt: als de adem van de ander niet fris is, zeggen we er wat van. Dat doen we omdat we om elkaar geven. Maar ik zal je zeggen, het voelt op het moment zelf nooit fijn om te zeggen, en het is zéker niet leuk om te horen, dat je adem stinkt.
Toch, na die eerste irritatie, zijn we elkaar altijd dankbaar. In plaats van dat Myrke het wel ruikt maar niet zegt, komt ze juist naar mij toe. Pas als zij het mij zegt, weet ik het en kan ik er iets aan doen, dat is het geschenk. Iemand aanspreken op adem en geur is een daad van vriendschap.

"een echte vriend is iemand die me eerlijk zijn waarheid zegt
of ik die nu prettig vind of niet"

Hoe zit dat dan met de adem van de geest: de woorden die iemand spreekt, de blik in de ogen, de energie die hij uitstraalt? Ook hier geldt: de mens ruikt zijn eigen geur niet!
Stel: iemand praat zurig, pessimistisch, mopperend of cynisch, hij besmeurt de sfeer in het gezin of team, zijn levensgeluk loopt achteruit, en mensen ontlopen hem. Wat doe je dan als collega, zus of vriendin? Keer je je af en denk je ‘dat is zijn zaak’? Of zie je hoe het hem én zijn hele omgeving, jou incluis, schaadt, zonder dat hij het zelf in de gaten heeft? Gun je hem jouw feedback, waardoor hij er iets aan kan gaan doen? Wie is voor jou belangrijk genoeg om er iets van te zeggen? Let wel: het blijft lastig om dit op zo’n respectvolle manier te zeggen, dat het direct gehoord kan worden. De dank komt later.
Gelukkig, we hebben goed nieuws, je staat niet met lege handen. Je geeft niet alleen maar je feedback cadeau, je hebt ook een snelle oplossing. Voor onfrisse monden is er de tandenborstel. Als iemands geest niet fris ademt, is er de lichtknop van positiviteit, en OneGoodThing.


werkt OneGoodThing verslavend?

Wij gaan een positieve wind laten waaien in de wereld. Daar hebben we een deelplatform voor gebouwd, waarop mensen dagelijks OneGoodThing trainen, delen en vermenigvuldigen. Maar Chiel, apps en social media zijn toch verslavend?! Die worden toch gebouwd door geldbeluste bedrijven, die zich laten adviseren door de wereldtop in verslavingskunde? Geldt dat dan ook niet voor een geluks-app als HappyWe?
Dat is een superbelangrijke vraag! Verslaving en geluk gaan niet samen. Voordat ik mijn antwoord geef, eerst een tegenvraagje: is tandenpoetsen een verslaving? Ik poets elke dag minstens twee keer. Zou ik ermee kunnen stoppen? Liever niet! Ik zou daar onrustig en ongemakkelijk van worden. Zijn dat afkickverschijnselen? Als je dit een verslaving noemt, dan is OneGoodThing dat ook. Maar ik noem het niet zo. Voor mij zijn tandenpoetsen en OneGoodThing vaste dagelijkse gewoontes, waar ik vrij voor kies en die ik koester voor mijn geluk en gezondheid.
De echte sluipmoordenaar schuilt in de dopamine-kick van méér, méér, méér! De behoefte aan steeds vaker, steeds langer, en steeds meer ‘shots & kicks’. Die verslaving wordt nooit verzadigd en put lichaam en geest volledig uit. Dat is de vuile verslaving achter veel games en social media. De zware schade voor gezondheid en geluk wordt met de dag duidelijker.
Zo’n verslaving kent tandenpoetsen niet, ik ken geen mensen die de hele dag door tandenpoetsen en er niet mee kunnen ophouden. Dat geldt ook voor OneGoodThing en HappyWe. Het is heerlijk en het werkt juist dóór de beperking. Wij bouwen puur voor geluk. Eén van de kernen van geluk is ‘less is more’. Wij willen mensen wél elke dag in de app (dagelijkse gewoonte), maar zo kort mogelijk (ONE goodthing). Wij zijn daar zéér rechtlijnig in: ‘géén verslaving’ is heilig. Eén voorbeeld: je kunt nooit meer dan 3 momenten delen per 24 uur! Die begrenzer zit ingebouwd in de app, en HappyWe is de enige app die dat doet. Wij ‘prediken’ positiviteit en geluk, ‘we practice what we preach'. Onze valuta is geluk, we blijven ver weg van de geluksindustrie en verslaving. Het ligt loepzuiver vast in onze Pure App Promise.

was je handen, poets je tanden, deel OneGoodThing
In 2024 spreekt dit vanzelf. Onze kleinkinderen zullen zich niet voor kunnen stellen dat wij begin deze eeuw niet allemaal OneGoodThing deelden, dat optimistisch zijn nog niet normaal was. Net zoals wij ons nauwelijks kunnen voorstellen dat mensen ooit leefden zonder tandenborstel.
Gelukkig hebben wij daarnet een inkijkje gehad in de toekomst:


“Aandacht voor een frisse geest is even belangrijk als een schoon lichaam.

’Wat is goed?’ is onze standaardvraag, We vieren elke dag de goede en fijne momenten.”

Die toekomst begint vandaag, en wordt dag na dag gemaakt door hen die hem bouwen, OneGoodThing per keer.
Wie durft - ook vandaag- positief te zijn?
Jij?
Dat is One VeryGoodThing!

"smiling is infectious, you catch it like the flu
someone smiled at me today, I started smiling too
I thought about that smile, I realized its worth
a single smile can travel round the earth."

*************************************

Wil je als eerste toegang hebben tot elke nieuwe tekst? Meld je dan hier. Ik schrijf in de periode januari-juni 2018 frequent een nieuw stuk over hoedoejegeluk.nu. Uiteindelijk wordt het een boekwerk.  

Geluksman

Mijn droom is de hele wereld een stukje gelukkiger te kleuren. Ik ben dankbaar dat ik dat mag doen.