waarom ik radicaal kies voor positiviteit

waarom ik radicaal kies voor positiviteit

Chiel van der Linden 4618x

**foto: Myrke Stalman**


waarom ik radicaal kies voor positiviteit

“Wat voor dag is het?” vroeg Winnie de Poeh.
“Het is vandaag”, piepte Knorretje.
“Mijn Lievelingsdag!” jubelde Poeh.

De reactie van Poehbeer is misschien wel de liefste verwoording van positiviteit en optimisme. Ik kies voor deze positiviteit, omdat het de krachtigste én eenvoudigste weg is naar meer geluk in dit .nu. Niet dat het mij elk moment lukt, maar ik vind het zo ongelooflijk de moeite waard dat ik er elke dag aan werk.


wat is positiviteit?

Positiviteit is het vermogen om in elk moment te focussen op wat goed is en op wat mogelijk is. 
Het is een vermogen. Een ‘godsvermogen’, want dit vermogen ‘schept’ jouw wereld:

"Geluk hangt meer af van hoe je naar het leven kijkt, dan van wat er gebeurt."

Dit vermogen huist in je hoofd, het is je mindset. Het belangrijkste ‘kapitaal’ van dit vermogen? Aandacht!


aandacht is je grootste rijkdom

Oprechte aandacht is het kostbaarste wat jij kunt geven. Niet voor niets zeggen we ‘aandacht schenken' aan iemand. De Engelsen zeggen het prachtig: ‘being present in the present is a present’. Met volle aandacht aanwezig zijn in het .nu is een cadeau. Met aandacht er zijn, tijdloos, open, iets mooiers kennen we niet. Het is kostbaar, onbetaalbaar en wonderwel gratis.
Aandacht kent één wet:

"wat je aandacht geeft groeit"

Schenk je aandacht aan mooie dingen, dan groeit je geluk. Geef je steeds aandacht aan enge dingen, dan groeit je angst. Méér aandacht voor slecht nieuws? Meer pessimisme! Meer aandacht voor goed nieuws? Meer vertrouwen!
Deze eenvoudige wet gaat altijd op. Met onze aandacht laten we iets groeien, groter worden, bloeien. ‘Wat je aandacht geeft groeit’ is een natuurwet, daar hebben we geen invloed op. Waar we wél invloed op hebben is de kleur van onze aandacht: is onze aandacht positief of negatief? Dat is aan ons. Ik kies voor zoveel mogelijk positieve aandacht in mijn dagelijks leven. Waarom? Ik heb daar meerdere redenen voor.


1. positiviteit is een beslissing, elk moment weer

Ik wil graag leven in een wereld vol goede mensen en momenten. Daarom focus ik op wat goed is. Ik wil graag leven in een wereld van mogelijkheden, van wat kán. Daarom focus ik op wat mogelijk is. Die focus is mijn beslissing, mijn aandacht is van mij in elk moment. Mijn kostbare aandacht focussen op wat goed is en op wat mogelijk is, geeft mij twee dingen:

1. positieve energie: het maakt het heden -dit .nu- lichter en fijner, de glimlach verschijnt
2. optimismehet bouwt een fijnere toekomst, omdat het ‘goede’ en het ‘mogelijke’ vaker gaat gebeuren.

Dit is één reden voor mijn keuze, het besef dat positiviteit in elk .nu mijn eigen kleine beslissing is met grote impact voor mezelf en voor anderen. Er is een tweede reden om voor positiviteit te kiezen:

2. positiviteit is de kortste weg naar geluk
Positiviteit kost geen tijd. Je hoeft er niet eerst iets voor te kunnen, te kopen of te doen. Het is als een lichtknopje in je hoofd, het staat aan of uit, je leven is licht of voelt mat.
Er bestaan veel modellen voor geluk, meestal met meerdere factoren. Bijvoorbeeld het 'flourishing-model' van Seligman: PERMA. Héél kort gezegd laat Seligman prachtig zien dat geluk vijf gezichten heeft: Positivity, Engagement, Relationships, Meaning en Achievement.
Vier van de vijf factoren vragen tijd en inspanning. Je hebt niet zomaar 1-2-3 engagement, relaties, zingeving of prestaties. Slechts één van de vijf kun je moeiteloos elk moment doen: positiviteit. De knop in je mind, aan - uit, die knop heb je altijd bij de hand.
En het fraaie is: P maakt al de andere vier een stuk makkelijker. Vanuit een positieve mindset kom je soepeler aan engagement, relaties, zingeving en prestaties. Staat daarom de P vooraan in PERMA? Natuurlijk, dat is geen toeval. Als P de zwakste van de vijf was, had het model ARME P geheten. Maar het is echt PERMA, met de P van Positiviteit op nummer 1 met stip.
De P vraagt van de vijf de minste inspanning én heeft direct effect op de andere vier geluksfactoren? Dan is duidelijk waarvoor ik kies: minste werk, meeste effectiviteit, ik neem het pad van positiviteit!
Ik ontdekte nóg een reden:

3. positiviteit maakt altijd het verschil
Alles wat wij doen, elke handeling, heeft een vorm en een energie. Iemand een hand geven is een vorm. Een mail sturen is een vorm. Een vraag stellen is een vorm. Of jouw handeling, jouw vorm, een positief effect heeft, komt niet door de vorm zelf. De impact wordt volledig bepaald door de energie die meekomt, of de P hoog of laag is. Een hand geven kan met de energie van respect gebeuren of met minachting. Twee identieke mails kunnen geschreven zijn vanuit woede of liefde. Eenzelfde vraag kan leiden tot welwillendheid of tot protest.
Niet de vorm bepaalt de impact, maar het energiepakketje dat jij met de vorm meestuurt. Vergis je niet. We doen vaak of we rationele wezens zijn, die handelen op basis van feiten en inhoud. Is niet zo. We zijn supersensitieve wezens, die direct reageren op de energie van de ander. Dat gebeurt instant, voordat onze hersens überhaupt iets in de gaten hebben.
Daarom kies ik voor positiviteit. Het zijn niet mijn woorden of acties die mijn effect bepalen. Het is de kleur van mijn energie die alles bepaalt. Of iemand meewerkt of dwarsligt, of iemand opfleurt of afknapt, of iemand huppelt of zeurt, het zijn de directe spiegels van mijn energiepakket, van mijn positiviteit.
Schrijfster Maya Angelou verwoordt dit prachtig:

“Mensen vergeten wat je hebt gezegd en gedaan,
ze vergeten nooit hoe ze zich bij jou hebben gevoeld.

Wát ik ook doe, het is mijn P die ertoe doet!

Drie redenen al om voor positiviteit te kiezen:
1. positiviteit is een beslissing, elk moment weer
2. positiviteit is de kortste weg naar geluk
3. positiviteit maakt altijd het verschil

Op zich waren deze drie redenen al ruim voldoende voor mij. Als cadeautje zag ik nog een vierde en vijfde reden om positief in het leven te staan, twee dikke bonussen:

4. positiviteit is ongelooflijk eenvoudig te trainen
Dat is nog eens gaaf! Positiviteit blijkt helemaal niet moeilijk. Iedereeen kan het. En iedereen kan zichzelf er makkelijk nóg beter in trainen. Hoe?
Positiviteit train je met dagelijks OneGoodThing: paar minuutjes per dag, eenvoudig en leuk. Kort gezegd gaat OneGoodThing zo:

- haal uit elke dag één specifiek moment voor de geest, dat jou positieve energie heeft gegeven
- noteer het: wat gebeurde er en wat deed dit mij?
- deel dit moment.

Wil je meer weten over hoe en waarom OneGoodThing werkt, kijk dan hier.
Wat was ik blij met deze ontdekking, positiviteit trainen kun je zelf, en met elkaar! Toen viel me een extra inzicht toe:

5. positiviteit is besmettelijk, het vermenigvuldigt zich als je het deelt
Het wonder van geluk: delen = vermenigvuldigen. Jouw glimlach wordt mijn glimlach, elk vriendelijk woord maakt anderen blijer. Positieve energie werkt onstuitbaar aanstekelijk. Elke ‘happy me’ wordt vanzelf een HappyWe.

"Ik zal nooit kunnen bevatten hoeveel goeds een eenvoudige glimlach kan doen."
-moeder Theresa-

Vijf goede redenen dus om voor positiviteit te kiezen:
1. het is een beslissing, elk moment weer
2. het is de kortste weg naar geluk
3. het maakt altijd het verschil
4. het is ongelooflijk eenvoudig te trainen
5. geluk vermenigvuldigt zich als je het deelt

Deze vijf leidden mij tot de keuze: in online en in ‘live’ contact, handel vanuit positiviteit, in elk detail! Zoals mijn bijzondere vriend Bert van Dam vaak zegt 

"Positiviteit is de enige logische keuze, die altijd werkt."

hoezo radicaal positief?
Het woord radicaal komt van het Latijnse ‘radix’, en dat betekent ‘wortel’. Voor mij is positiviteit niet iets wat je oppervlakkig doet, maar juist datgene van waaruit je iets doet. Het is als bij een boom. Een mooi bladerdek wordt gevoed door krachtige wortels. Wanneer je positiviteit tot je wortels maakt, kleurt alles wat je zegt, doet of maakt mooier. Dat bedoel ik met radicaal: het is je wortel, de bron van waaruit je handelt.
Betekent radicaal kiezen voor positiviteit het negeren van pijn, problemen of verdriet? Nee, negeren is geen positiviteit maar stupiditeit. Positiviteit is een bril, geen oogklep. In een toekomstig stuk ga ik daar dieper op in.

nóg meer geluk in deze wereld, kan dat?
Toen ik dit alles zag werd ik gegrepen door een groot verlangen en een totaal nieuwe vraag: zou het mogelijk zijn om deze natuurlijke vermenigvuldigingskracht van geluk nóg verder te versterken, zodat positiviteit deze hele wereld lichter kleurt? Ja, ontdekte ik, dat kán! Kun je je voorstellen hoe ik een gat in de lucht sprong toen ik jaren geleden zag, hoe de eenvoud en de snelheid van een app met turbokracht geluk kan vermenigvuldigen, wáár je ook bent, op elk moment, met wie je maar wil?
Toen wist ik: wie technologie 100% zuiver inzet voor geluk ‘makes the magic happen’! Er gaat niks boven direct persoonlijk contact, maar hoe geweldig is het, dat je geluk óók kunt vermenigvuldigen op momenten dat je elkaar niet ziet of spreekt! Een nieuwe missie werd geboren in de wereld van positiviteit: multiply happiness worldwide. Het geluksdeelplatform HappyWe werd gebouwd, gratis voor iedereen op aarde. Omdat het kán, omdat het nodig is, omdat je het iedereen gunt. HappyWe heeft alleen al afgelopen jaar tienduizenden malen iemand gelukkiger gemaakt. Eke dag komen er méér mensen bij die bewust kiezen voor dagelijkse positiviteit en optimisme.
Dat stemt mij gelukkig, en zonder twijfel Loesje ook:

"Het is nooit te laat om vandaag te beginnen."

Mijn keuze is duidelijk. Ik kies voor positiviteit.
Genieten, oefenen, delen en vermenigvuldigen. Elke dag weer.

En jij?
Hoedoejegeluk.nu?


:(:

jij beslist!
Wil je als eerste toegang hebben tot elke nieuwe tekst? Meld je dan hier. Ik schrijf in de periode januari-juni 2018 frequent een nieuw stuk over hoedoejegeluk.nu. Uiteindelijk wordt het een boekwerk. 

Geluksman

Mijn droom is de hele wereld een stukje gelukkiger te kleuren. Ik ben dankbaar dat ik dat mag doen.