jouw lichtknop: de vraag hoedoejegeluk.nu?

jouw lichtknop: de vraag hoedoejegeluk.nu?

Chiel van der Linden 3203x

**foto: Myrke Stalman**


jouw lichtknop: de vraag hoedoejegeluk.nu?

Gelukkig is geluk heel eenvoudig. Het is iets wat je doet, ieder moment weer.  

de maandagochtend  
Een vriend vertelde me laatst het volgende:
“Ik had een week geskied en zat maandagochtend in de auto naar het werk. Het regende pijpenstelen en onstuimig raasde de januariwind. Het nieuws op de Hollandse radio was weinig opbeurend. Ik belandde in een dikke file, mijn gedachten bij een moeizame bespreking, die me te wachten stond. Ging ik nog te laat komen ook! Flink de pest in dus, daar in mijn eentje in de file.
En ineens dacht ik: Wat ben ik aan het doen? Ik heb een supervakantie achter de rug met mijn gezinnetje, iedereen genoten, en alles weer gezond en veilig thuis. Ik heb heerlijk werk, ik zit droog en veilig in mijn favoriete auto en mijn moeder wordt vandaag 80! In één klap sloeg mijn stemming om, ik zette mooie muziek op, voelde een brede glimlach en had zin in deze maandag, wat er ook zou gebeuren! Alsof er een knop omging en alles in en om mij lichter werd!”

je lichtknop
Toen ik dit verhaal hoorde, zag ik ineens wat de kern van positiviteit is. Die laatste zin “alsof er een knop omging” schonk mij het glasheldere inzicht: positiviteit is je lichtknop! Het is een schakelaar in ons hoofd, die we aan en uit kunnen zetten. Gaat ie aan, dan kleurt het leven licht. Gaat ie uit, dan wordt alles mat. En zet je de knop weer om, dan leef je in de volgende opklaring.
Die eenvoudige lichtknop bepaalt de kleur van ons leven in elk moment. Hoe vaker we de knop aanzetten, des te leuker en lichter ons leven voelt. Die knop hebben we allemaal.
Dan is de belangrijkste vraag: hoe kan ik elke dag vaker en makkelijker bij die knop? Het antwoord is één vraag:

‘hoedoejegeluk.nu?
Geluk is in elk moment het antwoord op de vraag hoedoejegeluk.nu?. De vraag is eenvoudig, het antwoord vaak ook. Hoe beter we die vraag met een positieve actie kunnen beantwoorden, des te vaker staat de lichtknop aan en voelt ons leven lichter .
Kunnen we ervoor zorgen dat we die vraag steeds vaker stellen en beantwoorden?
Daarvoor bieden we je de meest eenvoudige tools:

1. een formule
2. de snelste training van de positieve mindset
3. een spiertje
4. drie inzichten

1. hoedoejegeluk.nu: de formule
Ooit hoorde ik de definitie: ‘success = when preparation meets opportunity’. Ofwel: breng jezelf in topvorm, en grijp de kans die zich voordoet. Voor geluk vertaalde ik die formule tot: H = P x O: ‘Happiness = when Positivity meets Opportunity’. Geluk ontstaat wanneer ik de kans grijp om positieve energie toe te voegen.
Wat is die P? Positiviteit is je mindset: het vermogen om in alles wat gebeurt te zien wat goed is en wat mogelijk is.
Positiviteit is het licht dat het moment mooier kleurt.
Dit heeft uiteindelijk geleid tot mijn formule van ‘hoedoejegeluk’:

hoedoejegeluk.nu = Po x Si = Positiviteit x Situatie

Geluk is wat je doet, wanneer jij jouw positieve energie brengt naar het huidige moment. Vaak is wat je doet heel eenvoudig, zoals

- een vriendelijk woord of gebaar

- een glimlach

- aandacht voor wat goed is nu

- een compliment.

Je kunt langs beide assen (P en S) werken aan steeds meer momenten van geluk:
- train je Positieve mindset, zodat die ‘in vorm’ en positief is. Mindset is dé bepalende factor en jij hebt jouw mindset zelf in handen.
- creëer positiverende Situaties: richt je leven in zodat je situatie, je omgeving ‘positiverend’ is. De ene omgeving nodigt meer uit tot positiviteit dan de andere. Hoe vaker je situatie positiverend werkt, des te makkelijker stroomt positiviteit.
Geluk floreert als een goedgetrainde positieve mindset vaak in positiverende situaties vertoeft. Waarbij uiteindelijk de mindset de doorslag geeft, getuige deze quote:

“The mind is its own place, and in itself can make a heaven of hell, a hell of heaven.”
John MIlton

2. Hoe kan ik het snelst mijn positiviteit trainen?

Hoe vergroot ik de kans dat ik vaker en makkelijker mijn lichtknop vind in het moment zelf? Kan ik mezelf trainen, zodat ik ‘in vorm’ ben als het moment zich voordoet? Jazeker!
De beste voorbereiding is dagelijks OneGoodThing delen. Die brengt jou elke dag in de optimale positiviteit. Het is de snelste route, die altijd werkt.
Hoe je OneGoodThing doet? Dat lees je hier.

3. je spiertje: de kracht van de innerlijke glimlach
Om in elk .nu positieve energie te voelen, hoef je slechts één spiertje te trainen: de spier van je innerlijke glimlach. Die zit bij je mondhoeken, links en rechts. Voel ze maar. Trek ze heel lichtjes aan richting je oren, alsof je gaat glimlachen, maar beweeg je lippen niet of nauwelijks. Niet je lippen spannen. Het is piepklein spiertje dat direct impact heeft op je positieve energie, lichamelijk en mentaal. Zo’n klein spiertje met zo’n onweerstaanbare kracht. Dagelijks even oefenen, dan is het altijd beschikbaar.
Een eenvoudiger sleutel tot instant geluk bestaat niet!

inzicht A: geluk is wat je dóet
Geluk gaat niet om wat je weet over geluk. Kennis garandeert geen geluk.
Het gaat evenmin om wat je vindt van of denkt over geluk. Opinies en filosofieën garanderen geen geluk.
Geluk is ook geen emotie. Het gaat niet om ‘happy’ voelen. Gelukkig voelt geluk in de regel ook goed, maar emotie is niet de kern.
Geluk gaat om wat je doet, welke positieve energie je bijdraagt, aan jezelf, de ander, de wereld. Geluk is wat jij .nu toevoegt door wat je zegt, wat je denkt, hoe je handelt.

inzicht B: geluk is (het unieke antwoord op) een vraag
Geluk is ook niet een model, theorie, stappenplan, voorschrift, dogma, of ‘leer’. Juist niet. Geluk is geen algemeen antwoord, geen ‘zeker weten’. Geluk is elk moment fris bekijken en leven vanuit een vraag:
Hoedoejegeluk.nu? is de enige vraag die ertoe dóet.

inzicht C: alles wat je hebt is één tel
Je leeft in één moment, één stipje in tijd en ruimte, en dat is ‘punt nu’, ofwel .nu!
Nu je dit leest. Alleen .nu vindt jouw leven plaats. Eén micromoment, dat is het enige wat je hebt. In dit .nu kun je iets doen, iets betekenen. ‘Gister’ is voorbij, ’morgen’ bestaat niet, ‘daarginds’ ben je niet. Nu, hier, op deze plek, kun jij geluk doen! Wat doe je nu? Zo simpel is het.
Jij beslist: Voeg jij .nu positieve energie toe aan jezelf of aan een ander? Kleur je dit moment lichter? Het is .nu aan jou.

hoedoejegeluk.nu in het kort:

Geluk is
- wat je .nu dóet
- als jij je lichtknop aanzet
- vanuit positiviteit kijkt naar de unieke situatie .nu
- en handelt vanuit de vraag ‘hoe doe ik geluk nu?’

- Je traint de fitness van je ‘lichtknop’ door dagelijks delen van OneGoodThing
- In elk .nu heb je snel toegang tot positiviteit door

- het spiertje van je innerlijke glimlach
- het besef dat er maar één .nu bestaat waar je geluk kunt doen
- het besef dat je in elke situatie iets kunt dóen wat positiviteit toevoegt als je de vraag stelt ‘hoe doe ik geluk nu?

moet ik geluk snappen om geluk te dóen?
Nee! Gelukkig niet. Geluk dóe je als vanzelf, als je intentie positief is, als je kijkt met de bril van positiviteit. Geluk komt uit je ‘hart en handen’, niet vanuit je hoofd. Geluk behoeft geen IQ, integendeel, vaak houdt analyseren en nadenken je weg van gewoon dóen wat je hart je influistert. Poehbeer had dat al in de gaten:

“Hoe schrijf je ‘liefde’?” vroeg Knorretje.
“Dat schrijf je niet…dat voel je”, antwoordde Poeh.

tot slot: en wat als ik moet kiezen?
Een formule, een training, drie inzichten en een spiertje, dat lijkt veel. Als je me vraagt: als je nou één sleutel mag kiezen, als je op één ding zou focussen, waar zou je dan ‘je geld op inzetten’ voor meer geluk, elke dag?
Dan is mijn antwoord: deel elke dag OneGoodThing. Dat is eenvoudigweg dé kleinste handeling met de grootste impact. Het verandert je brein en daarmee je wereld richting positiviteit. En het gaat niet alleen om jezelf, OneGoodThing maakt ook je medemens positiever.

OneGoodThing is de ‘toverstaf van positiviteit’, de krachtigste en snelste weg. Waarom en hoe OneGoodThing werkt, licht ik verder toe in ‘het hoe, wat en waarom van OneGoodThing’.

Wil je als eerste toegang hebben tot elke nieuwe tekst? Meld je dan hier. Ik schrijf in de periode januari-juni 2018 frequent een nieuw stuk over hoedoejegeluk.nu. Uiteindelijk wordt het een boekwerk. 

Geluksman

Mijn droom is de hele wereld een stukje gelukkiger te kleuren. Ik ben dankbaar dat ik dat mag doen.